El biaix de gènere a l’atenció sanitària: una invisibilitat alarmant

Escrit per


Mayte Serrat López

Tot i els avenços en el camp de la medicina, el biaix de gènere continua sent una realitat que afecta la qualitat de l’atenció sanitària que reben les dones. Aquest biaix, sovint inconscient, però profundament arrelat, té implicacions greus, des de diagnòstics tardans fins a tractaments inadequats, i perpetua una desigualtat que posa en risc la salut de milions de persones.

El biaix de gènere en l’atenció sanitària es manifesta de diverses maneres. Un exemple clar és l’infradiagnòstic de condicions que afecten majoritàriament les dones, com la fibromiàlgia, l’endometriosi, les malalties cardiovasculars o els trastorns de salut mental. Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones, ja que cada 8 minuts una dona mor a Espanya per aquesta causa. 

Malgrat aquesta dada alarmant, la investigació i els protocols diagnòstics sovint estan dissenyats sobre la base de patrons masculins, fet que contribueix l’infradiagnòstic d’aquestes malalties en dones. La fibromiàlgia, per exemple, té una prevalença estimada del 2,4% en la població adulta d’Espanya i és significativament més freqüent en dones (4,2%) que en homes (0,2%). Pel que fa a l’endometriosi, afecta entre el 10% i el 15% de les dones en edat reproductiva a escala mundial. Quant als trastorns de salut mental, les dades revelen una diferència marcada: l’ansietat i la depressió afecten el 20% de les dones a Catalunya, en comparació amb el 12% dels homes. Aquestes patologies sovint són menyspreades o malenteses, atribuint-se erròniament a l’estrès, l’ansietat o fins i tot a una suposada exageració dels símptomes. En conseqüència, moltes dones passen anys buscant una explicació mèdica que legitimi el seu patiment.

La fibromiàlgia té una prevalença estimada del 2,4% en la població adulta d’Espanya i és significativament més freqüent en dones que en homes

La invisibilitat de les dones també afecta la recerca mèdica. Històricament, els assajos clínics han utilitzat homes com a població de referència, assumint que els resultats serien aplicables de manera universal. Això ha conduït a un desconeixement generalitzat sobre com determinades malalties, medicaments o tractaments afecten el cos femení, deixant les dones exposades a riscos o efectes secundaris que podrien evitar-se amb un enfocament més inclusiu. Aquest biaix també impacta en la relació entre professionals sanitaris i pacients. 

Les dones són més propenses a veure els seus símptomes minimitzats o ignorats, i a trobar resistència a l’hora de ser escoltades. Aquesta falta de validació mèdica no només agreuja el patiment físic, sinó que també té un impacte profund en la salut emocional, en crear un cercle viciós d’invisibilitat i frustració.

Abordar el biaix de gènere en l’atenció sanitària requereix una transformació profunda en la manera com entenem la salut i la malaltia. Això implica formar professionals sanitaris perquè reconeguin i desafiïn els seus prejudicis inconscients, així com promoure la recerca que tingui en compte la diversitat de gènere i les seves implicacions en la medicina. 

També cal garantir que les veus de les pacients siguin escoltades i valorades, no com a acompanyants passives del sistema, sinó com a protagonistes actives en el seu propi procés de cura. Fer visible aquest problema és un pas crucial per avançar cap a una atenció sanitària més equitativa i inclusiva. Quan reconeixem que el biaix de gènere no és només un error, sinó una desigualtat estructural, ens obrim a la possibilitat de construir un sistema que tracti cada persona amb la dignitat i el respecte que mereix. Perquè una salut justa només és possible quan la diversitat no només es tolera, sinó que es respecta i es posa al centre de l’atenció mèdica.

Mayte Serrat López, investigadora en fibromiàlgia


Una resposta a «El biaix de gènere a l’atenció sanitària: una invisibilitat alarmant»

  1. Manel Cervantes

    No puc dir que no pugui passar que aquest biaix de gènere no es pugui produir en casos concrets… no ho ouc demostrar, i tampoc a l’inrevés. No l’he vist al meu voltant en 50 anys de voltar per urgències, sales d’hospital i comsultes i hospitals de dia. El que sí he vist i lluitat (segurament menys del que caldria) és per la discriminació absoluta de la promoció de les dones a càrrecs directius o intermitjos, carreres universitáries i minusvaloració de la tasca extra que han hagut de fer les dones metges per compaginar tasques que als homes no calia exigir-los. Però discrimunar les malalties pel fet de ser dones em sembla inexacte. Encara que tothom ho digui.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *