Elles són Ciència: visibilitzant el treball de dones científiques en català

Escrit per


Leire Abalde Atristain

Em dic Leire Abalde Atristain i, tot i que vaig néixer a Donostia-San Sebastià, em considero una catalana d’adopció: vaig residir 5 anys a l’àrea metropolitana de Barcelona mentre cursava la carrera de Biotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el màster en investigació biomèdica de la Universitat Pompeu Fabra. Desafortunadament, vaig decidir deixar la meva estimada Barcelona enrere a causa de l’escassetat de fons de recerca nacionals. 

Tanmateix, gràcies a una beca de postgrau de la Fundació La Caixa, l’any 2013 vaig fer un salt professional als Estats Units per obtenir un doctorat en Biologia Molecular i Cel·lular a la Universitat Johns Hopkins. Aquest salt als Estats Units, tot i ser molt emocionant, també em va generar molts dubtes i inseguretats, ja que no coneixia ningú al meu entorn que hagués fet aquest camí. 

Trobar altres becàries que començaven la seva aventura als Estats Units al mateix temps que jo i, més endavant, altres investigadores de l’associació d’espanyols científics als EUA (ECUSA) en la mateixa situació, va resultar ser un suport inestimable. 

En aquests darrers anys, he conegut dones científiques en llocs de lideratge (investigadores principals, directores a la indústria farmacèutica, etc.) que han desenvolupat les seves carreres amb èxit als EUA. S’han convertit en referents per a mi, i si les hagués conegut abans de fer el meu salt als EUA, el meu camí hauria, segurament, esdevingut menys estressant.

Motivades per l’experiència compartida de manca de referents, dins del marc de la comissió d’igualtat de gènere d’ECUSA, la Nerea Zabaleta, la Carmen Morcelle i jo, amb l’ajuda d’un grup de voluntaris, vam concebre el projecte “Ellas son Ciencia“, una sèrie de còmics que hem creat amb l’artista Quan Zhou (Gazpacho Agridulce a les xarxes). 

En aquests còmics, expliquem les fascinants històries de dones que van emigrar i estan tenint èxit als Estats Units. Elles són les referents que ens hauria agradat tenir i que volem que les pròximes generacions de científiques tinguin. 

En els primers anys del projecte, els nostres còmics han arribat a centenars de milers d’usuaris a les xarxes socials i a milers d’alumnes en diferents centres educatius. Però encara ens queda la missió important de connectar amb encara més públic.

D’acord amb aquesta missió, recentment, en el projecte “Ellas son Ciencia” ens hem centrat a adaptar els còmics a diferents llengües. Diversos voluntaris del projecte venim de territoris amb llengües cooficials, hem rebut la nostra educació escolar en aquestes llengües i, per tant, entenem la importància que els referents es creïn en línia amb la identitat regional. 

Ens vam estrenar amb les adaptacions al català, i les vam publicar per Sant Jordi de l’any passat, el 2023. Podeu gaudir dels còmics “Elles són Ciència” en aquests enllaços:

Superinvestigadores de l’envelliment

Superwomen in Tech

Espanyoles en la carrera espacial

Investigadores in Cancer Wars

Científiques españoles Ecoguardians

The Neurowomen – Expertes en neurociències

Científiques Chula(pa)s

Investigant a favor de la igualtat

Leire Abalde Atristain, neurocientífica


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *