A reveure, hivern. Benvinguda, primavera!
És temps de mones, els ous de Pasqua i la xocolata, que aquesta setmana prenen tot el protagonisme. Uns elements que simbolitzen la renovació i l’arrencada del cicle de la vida.
Dins del món animal, la diversitat de formes, mides i colors dels ous que els animals produeixen és fascinant. Des de dimensions diminutes fins a formes extravagants, els ous del regne animal ofereixen una visió única sobre l’adaptació i la supervivència.
Ous de miniatura
Dins del món dels insectes, els siàlids destaquen com un exemple perfecte de prolificitat en la posta d’ous. Aquestes petites criatures adhereixen una multitud d’ous a les fulles, esperant pacientment el moment de la seva eclosió.
La papallona de cua d’oreneta de tigre oriental, és una espècie de papallona originària d’Amèrica del Nord, els ous de la qual és un altre cas a destacar. Fa la seva posta a les fulles de les plantes properes a les fonts de menjar. Malgrat la seva petita grandària, aquests ous són prou visibles a simple vista i semblen petites perles verdes, tal com es pot apreciar a la imatge.
A les profunditats dels oceans
Pel que fa al cas dels cavallets de mar, tenen un aspecte peculiar i un sistema de reproducció extraordinari. Durant l’aparellament, la femella diposita aproximadament 1.500 ous dins la bossa del mascle. A partir d’aquí, el mascle assumeix la responsabilitat de portar els ous durant 45 dies, fins que finalment els joves cavallets de mar surten de la bossa.
Trobem també una espècie de caragols marins considerablement grans i freqüents a l’Atlàntic Nord (Busycon carica). Són uns depredadors temibles: no dubten a atacar ostres i cloïsses desprotegides! Després de l’aparellament, aquests mol·luscs marins dipositen al voltant de 100 ous coberts amb una substància gelatinosa, tots connectats en una càpsula arrodonida protectora coneguda com a “collarets de sirena”. Aquests ous han sorprès més d’un banyista en trobar-les a les platges.
Els taurons dormidors banyuts són animals molt solitaris. Solen caçar individualment, principalment durant la nit, i tendeixen a evitar-se mútuament excepte durant la temporada d’aparellament. Durant aquest període, els mascles perseguiran les femelles pel fons marí. Després d’una còpula que pot durar entre 30 i 45 minuts, el mascle es retira i deixa la femella girant amb el seu musell a la sorra durant un altre període d’aproximadament 30 minuts, al final dels quals aquesta diposita un dels ous més estranys que hagis vist mai, amb forma d’espiral.
Al regne dels ocells
Si donem una ullada en el món dels ocells, possiblement els ous de la merla de primavera són dels curiosos. Aquest ocell és conegut pels seus bonics colors, entre els quals destaca el color del seu pit, vermellós ataronjat. Aquesta au pon ous de color blau. Sí, quelcom molt poc comú a la naturalesa, ja que generalment els ous són de colors més discrets per passar desapercebuts pels depredadors. Es creu que el color blau dels ous és per protegir els pollets dels rajos ultraviolats.
Finalment, l’ou d’estruç és el més gran del món! De mitjana, mesura 15 centímetres de llarg i 13 d’ample, i pesa entre 1 i 2 quilos, equivalent a dues dotzenes d’ous de gallina! La closca és extremadament gruixuda. Pots posar-te sobre l’ou amb els dos peus i no es trencarà! Així que, si et ve de gust un ou estrellat amb ou d’estruç, necessitaràs una broca o martell per trencar la closca, a més d’una paella prou gran i prou temps, ja que coure’l et portarà gairebé 90 minuts.
No és el cas, de l’ou més petit del món: els ous de colibrí. Els seus ous mesuren de mitjana un centímetre i pesen menys de mig gram. Tenen gairebé la mateixa mida que un pèsol. Per poder omplir un ou d’estruç caldrien uns 4.500 ous de colibrí. Sorprenent, oi?
Dra. Núria Coll Bonfill, divulgadora científica i directora de 7Ciències
Deixa un comentari