Creen el primer teixit cardíac bioimprès que sobreviu i batega dins l’organisme

Escrit per


L’avenç obre la porta a noves teràpies regeneratives per a pacients amb malalties del cor.

Investigadors del programa de medicina regenerativa RegenBell, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), han aconseguit un avenç pioner en l’àmbit de la bioenginyeria: per primer cop, un teixit cardíac creat amb bioimpressió 3D ha sobreviscut i ha bategat correctament durant almenys un mes després de ser implantat en un model animal. Aquest estudi ha estat publicat a la revista Biofabrication.

Aquest resultat obre la porta a una nova línia terapèutica per a pacients amb malalties cardiovasculars. Segons el Dr. Ángel Raya, coordinador del RegenBell i líder de l’estudi, “volem aplicar aquest teixit cardíac a sobre de la zona del cor afectada perquè recuperi la funcionalitat i torni a bategar correctament”.

Hem pogut observar com el teixit bategava i com s’havien creat nous vasos sanguinis

Fins ara, les tècniques de cultiu cel·lular convencionals havien permès crear cardiomiòcits i cèl·lules endotelials, però no eren capaces de reproduir la complexitat del miocardi, especialment la seva estructura vascular. Sense un sistema de vasos sanguinis, els teixits morien després de dues setmanes. El nou enfocament, però, ha superat aquesta barrera. Mitjançant la bioimpressió 3D s’han pogut posar capes de petits vasos sanguinis que han permès la correcta integració amb el sistema circulatori de l’hoste, garantint així la circulació de sang a tot el teixit implantat i la seva supervivència “Hem pogut observar com el teixit bategava i com s’havien creat nous vasos sanguinis”, explica la investigadora Laura Casado, coprimera autora de l’estudi.

Una “recepta” d’impressió amb ingredients a mida

Els científics han desenvolupat una estratègia d’impressió que combina cinc capes: tres de biotinta muscular, amb cardiomiòcits derivats de cèl·lules mare pluripotents, entre dues de biotinta vascular, generada a partir de microfragments de teixit adipós del mateix hoste.

La fórmula es basa en una mescla de gelatina, fibrinogen, àcid hialurònic i un enzim anomenat transglutaminasa microbiana, que proporciona estabilitat estructural al teixit un cop implantat. Aquesta composició ha estat clau per aconseguir una estructura viable, rica en cèl·lules i ben vascularitzada, com demostren les imatges publicades en l’estudi, amb una gran densitat de cardiomiòcits (en verd) i vasos sanguinis (en vermell).

Figura de l’article publicat. Reconstrucció 3D del pedaç de teixit cardíac viable amb la nova fòrmula a mida (a la dreta) i el control (a l’esquerra) 2 setmanes després de l’implant: cardiomiocits en verd i vasos sanguinis en vermell.

Cap a una teràpia personalitzada

Encara que la recerca es troba en fase preclínica, l’equip confia que aquest miocardi pugui ser aplicat en humans en un termini d’uns quatre anys, sempre que es trobi el finançament necessari. De fet, tot i que el projecte europeu sol·licitat no ha estat concedit, el grup busca alternatives per continuar avançant.

La tecnologia es podria combinar en el futur amb línies cel·lulars immunocompatibles, gràcies a iniciatives com el projecte europeu HAPLO-iPS, liderat també per l’IDIBELL, que pretén crear un banc de cèl·lules mare pluripotents adaptables a la major part de la població.

El valor de la recerca bàsica

El RegenBell atribueix l’èxit a la col·laboració entre diversos grups de recerca de l’IDIBELL i a quatre anys de treball intensiu. “Sense el coneixement acumulat sobre la biologia cardíaca i els avenços tecnològics en bioimpressió, no hauríem arribat fins aquí”, subratlla el Dr. Raya. Amb aquest avenç, l’IDIBELL reforça la seva posició com a referent en medicina regenerativa i demostra el potencial de la bioimpressió 3D per transformar el futur de la cardiologia.

Dra. Núria Coll Bonfilldivulgadora científica i directora de 7Ciències


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *