Els secrets per una vida llarga i saludable

Escrit per


Maria Branyas Morera, nascuda el 4 de març de 1907 a San Francisco i resident a Olot, va ser la persona més longeva del món fins a la seva mort el 19 d’agost de 2024, als 117 anys. Però el més sorprenent no és només la seva edat, sinó la seva salut i vitalitat fins als darrers dies, cosa que ha estat objecte d’estudi per part de científics de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, que han desvelat diversos factors que podrien explicar la seva longevitat i publicats, recentment, a Cell Reports Medicine.

La genètica com a aliada

Els estudis genètics han revelat que Maria tenia variants molt rares que li conferien avantatges en la salut del cor, la conservació de la memòria i, especialment, en el funcionament del seu sistema immune. També es van trobar gens relacionats amb la reparació de l’ADN i l’eficiència de les mitocòndries, les petites centrals energètiques de les cèl·lules. Aquest “mapa genètic protector” probablement va ajudar-la a esquivar malalties comunes com el càncer, la diabetis o l’Alzheimer.

Curiosament, tot i tenir telòmers molt curts —els indicadors que habitualment marquen l’envelliment cel·lular—, Maria es trobava en un estat de salut excel·lent. Això mostra que, en el seu cas, els telòmers funcionaven més com un rellotge natural que com un risc per a la salut.

Un sistema immune jove i actiu

El sistema immune de Maria era extraordinari per a la seva edat. Les anàlisis de sang van mostrar que mantenia cèl·lules T i B funcionals, amb un equilibri que reduïa la inflamació crònica, un dels principals factors d’envelliment. Tot i presentar mutacions associades a l’edat avançada, no va desenvolupar càncer ni malalties del cor, cosa que indica que el seu organisme comptava amb mecanismes naturals de protecció.

Viure molts anys no depèn només dels gens, sinó també d’un estil de vida saludable i d’un organisme capaç de mantenir funcions juvenils

A més, el seu metabolisme era molt saludable: tenia nivells molt baixos de colesterol “dolent” i triglicèrids, però alts de colesterol “bo”, un factor clau per a un cor sa. Aquesta combinació de defenses immune eficients i metabolisme equilibrat va ser probablement decisiva per a la seva longevitat.

Menjar iogurt sembla que ajuda

El seu intestí també semblava ser jove: el microbioma de Maria, l’ecosistema de bacteris que viu a l’intestí, era molt semblant al de persones molt més joves, amb abundància de bacteris beneficiosos com Bifidobacterium, relacionats amb menys inflamació i millor regulació metabòlica. La seva dieta diària, amb iogurt probiòtic, segurament va ajudar a mantenir aquest equilibri saludable.

Encara més sorprenent, els estudis epigenètics van mostrar que la seva edat biològica era fins a 23 anys inferior a la cronològica. En altres paraules, les seves cèl·lules “se sentien” molt més joves que la seva edat real.

Estil de vida i actitud positiva

A més dels factors biològics, l’estil de vida de Maria va ser fonamental. Seguia una dieta equilibrada, evitava el tabac i l’alcohol, mantenia una vida social activa i conservava una actitud positiva, aspectes que ella mateixa considerava clau per viure més anys amb qualitat.

El cas de Maria Branyas Morera mostra que viure molts anys no depèn només dels gens, sinó també d’un estil de vida saludable i d’un organisme capaç de mantenir funcions juvenils. Tot i ser un exemple individual, els estudis sobre la seva biologia ofereixen pistes sobre com envellir de manera saludable i reduir el risc de malalties greus. Els científics, això sí, recorden que calen més investigacions amb grups amplis per entendre quins factors són realment clau i com podrien aplicar-se en teràpies futures.

Dra. Núria Coll Bonfilldivulgadora científica i directora de 7Ciències


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *