Un període curt de consum excessiu d’aliments rics en greixos i sucres pot provocar alteracions en l’activitat cerebral, fins i tot sense provocar un augment de pes.
Segons un estudi, només cinc dies d’excés amb aliments poc saludables, com la xocolata o les patates fregides, poden modificar el funcionament del cervell de manera persistent. Aquests canvis s’assemblen als que es detecten en persones amb obesitat.
L’experiment, publicat a Nature Metabolism el passat mes de febrer, va mostrar que en joves sans, l’abús de menjar porqueria alterava la seva activitat cerebral, malgrat que el seu pes i composició corporal no es veiessin afectats.
En joves sans, l’abús de menjar porqueria alterava la seva activitat cerebral, malgrat que el seu pes i composició corporal no es veiessin afectats
“La claredat dels efectes en individus sans va ser sorprenent”, afirmava Stephanie Kullmann en declaracions a Nature, neurocientífica de la Universitat de Tübingen (Alemanya) i líder de l’estudi.
No obstant això, altres científics han posat en dubte alguns aspectes de la recerca. L’estudi es va basar en l’administració d’insulina a través d’un esprai nasal, una tècnica que genera controvèrsia. Davant d’aquestes crítiques, Kullmann argumentava que no tota la insulina inhalada arriba al cervell i que són necessaris més estudis per entendre’n els efectes exactes.
L’efecte de la insulina en la gana
Quan mengem, el pàncrees allibera insulina per regular el metabolisme. Aquesta hormona també arriba al cervell, on contribueix a reduir la sensació de gana. No obstant això, en algunes persones amb obesitat, la resposta cerebral a la insulina es debilita, provocant alteracions en la manera com el cos gestiona els aliments. Per entendre millor aquest mecanisme podeu llegir l’article publicat al portal.
En aquest estudi, l’equip de Kullmann va reclutar 29 homes sans. Divuit d’ells van continuar durant cinc dies una dieta alta en calories, amb 1.500 calories addicionals en aperitius rics en greixos i sucres. En realitat, la majoria només van arribar a augmentar la seva ingesta en 1.200 calories diàries.
“Al principi els semblava atractiu”, explica Kullmann a Nature, “però al quart dia, consumir tant de menjar processat es va fer pesat”. Mentrestant, el grup de control va continuar amb la seva alimentació habitual durant el mateix període. La ingesta d’aquestes calories addicionals va generar canvis al cervell “similars” a les de les persones que pateixen obesitat a causa de les alteracions en la resposta de la insulina.
Conseqüències i properes investigacions
Aquest estudi posa en evidència que, fins i tot a curt termini, una dieta rica en aliments ultraprocessats pot afectar el cervell de manera significativa. Encara que els canvis observats no es tradueixin immediatament en un augment de pes, podrien tenir implicacions en els hàbits alimentaris a llarg termini i en el desenvolupament de trastorns metabòlics.
Deixa un comentari