Els experts alerten sobre la importància de les revisions oftalmològiques per diagnosticar-lo precoçment i evitar pèrdues irreversibles de visió.
El glaucoma és una malaltia ocular que danya progressivament el nervi òptic a causa d’una pressió intraocular elevada, provocant una pèrdua de visó irreversible. Es tracta de la principal causa de ceguesa irreversible a escala mundial i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. Una de les seves característiques més perilloses és que, en la majoria dels casos, no presenta símptomes fins que el dany ja és considerable. Per aquest motiu, sovint se l’anomena la “ceguera silenciosa”.
Com afecta la visió?
El glaucoma sol començar afectant la visió perifèrica, fent que sigui difícil de detectar en les seves primeres fases. Amb el temps, la malaltia avança cap al centre del camp visual, fins a arribar a la ceguesa si no es tracta adequadament. “Es pot i s’ha de tractar, sobretot per prevenir i evitar la progressió un cop ja establert”, ressalta Maria Isabel Canut Jornada, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Glaucoma (SEG) i presidenta de la Societat Catalana d’Oftalmologia (SCOFT) en declaracions a Science Media Center.
Tipus i factors de risc
Hi ha diversos tipus de glaucoma, però el més comú és el glaucoma d’angle obert primari. Aquest pot aparèixer en diferents etapes de la vida (congènit, juvenil o adult) i es classifica segons factors com l’edat d’aparició i la forma de drenatge ocular. Els principals factors de risc inclouen: pressió ocular elevada, edat avançada, antecedents familiars de glaucoma, miopia alta i la diabetis tipus 2.
Quin és el seu impacte?
El glaucoma és un problema de salut pública global. Segons la Societat Espanyola del Glaucoma, afecta més del 3 % de la població a Espanya, però la incidència augmenta amb l’edat. A escala mundial, un estudi publicat a Journal of Global Health el 2022 va indicar que la taxa d’incidència global del glaucoma d’angle obert és de 23,46 casos per cada 10.000 persones anuals entre 40 i 79 anys.
El glaucoma afecta més del 3 % de la població a Espanya, però la incidència augmenta amb l’edat.
Un altre estudi, publicat a Nature el 2020, estimava que la prevalença global d’aquest tipus de glaucoma durant els primers vint anys del segle XXI era del 2,4 %. Mirant cap al futur, una investigació publicada a Ophthalmology prediu que el nombre de persones entre 40 i 80 anys afectades pel glaucoma podria arribar als 112 milions l’any 2040.
Segons la presidenta de la Societat Catalana d’Oftalmologia, “la prevalença augmenta amb l’edat, i amb l’envelliment progressiu de la població europea, és previsible que els casos de glaucoma continuïn augmentant en la pròxima dècada”.
Diagnòstic i tractament
El diagnòstic del glaucoma es realitza a través de diverses proves, com la mesura de la pressió intraocular, l’exploració del nervi òptic i proves específiques del camp visual. Tot i que actualment no té cura, el tractament pot ajudar a frenar la seva progressió mitjançant: medicaments en forma de col·liris per reduir la pressió ocular, tractaments amb làser per millorar el drenatge de l’humor aquós, cirurgia en casos més avançats per controlar la pressió intraocular. “Hi ha algorismes terapèutics en funció del tipus de glaucoma, l’edat d’aparició i l’estadi evolutiu, centrats en les diferents modalitats terapèutiques: tractament mèdic, làser i quirúrgic”, comenta la vicepresidenta de la SCOFT.
Els avenços tecnològics han millorat tant la detecció precoç com la qualitat de vida dels pacients diagnosticats.
Com es pot prevenir?
Els especialistes recomanen realitzar revisions oculars regulars, especialment en persones amb factors de risc. Una detecció precoç pot marcar la diferència i evitar danys irreversibles a la visió.
Article adaptat del Science Media Center
Deixa un comentari