Una nova estratègia terapèutica podria obrir la porta a un tractament per a la celiaquia

Escrit per


En experiments amb ratolins, s’han modificat cèl·lules del sistema immunitari per fer-les més precises i millorar la seva capacitat de tolerar el gluten.

La celiaquia és una malaltia autoimmune crònica que afecta l’intestí prim i que es desencadena per la ingestió de gluten, una proteïna present en cereals com el blat, l’ordi i el sègol. En les persones celíaques, el sistema immunitari reacciona contra el gluten i provoca una inflamació que fa malbé les vellositats intestinals, responsables de l’absorció de nutrients. Això pot provocar símptomes digestius com diarrea, inflor i dolor abdominal, però també pot causar efectes sistèmics com fatiga, anèmia o osteoporosi.

Actualment, l’únic tractament disponible per a la celiaquia és una dieta estricta sense gluten de per vida. Tot i que aquesta dieta permet controlar els símptomes, comporta nombrosos reptes per als pacients, tant pel que fa a la salut com en la seva vida quotidiana. L’exposició involuntària al gluten és freqüent i pot provocar recaigudes, a més d’un impacte en la vida social i emocional dels afectats.

L’exposició involuntària al gluten és freqüent i pot provocar recaigudes, a més d’un impacte en la vida social i emocional dels afectats

Un estudi prometedor en teràpia cel·lular

Un estudi recentment publicat a Science Translational Medicine ha explorat una nova via terapèutica basada en la manipulació de cèl·lules T reguladores (Treg), un tipus de cèl·lules immunitàries que tenen un paper clau en la regulació de la resposta immune. En experiments amb ratolins, els investigadors han modificat aquestes cèl·lules perquè siguin més específiques i eficients i permetin augmentar la tolerància al gluten.

L’objectiu d’aquesta estratègia és que les Treg limitin l’activació de les cèl·lules T efectores, responsables del dany intestinal en els pacients celíacs. En els models animals, aquestes Treg modificades han demostrat la seva capacitat per frenar la resposta immunitària perjudicial i prevenir la migració de les cèl·lules inflamatòries cap a l’intestí.

Limitacions i futurs estudis

Malgrat els resultats esperançadors, aquest estudi presenta algunes limitacions. Segons ha explicat Cristina Gómez-Casado, membre de la Secció d’Immunologia Bàsica i Clínica de l’Acadèmia Europea d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica a Science Media Center: “en primer lloc, s’ha centrat exclusivament en la gliadina, una proteïna del blat, però caldria estudiar si aquest mecanisme també és efectiu contra altres proteïnes del gluten, com les presents en l’ordi i el sègol. A més, els ratolins utilitzats en l’experiment no eren celíacs, fet que dificulta la valoració de l’efecte del gluten a llarg termini”.

També queda per determinar el moment idoni per administrar aquesta teràpia: seria efectiva abans que es desenvolupi la malaltia o un cop diagnosticada? A més, altres estudis han indicat que els pacients celíacs tenen un nombre limitat de Treg i, en alguns casos, aquestes cèl·lules no són plenament funcionals.

Un futur esperançador per als pacients celíacs

Tot i aquestes incògnites, l’estudi obre una via de recerca molt prometedora per a la celiaquia. La possibilitat de restaurar la tolerància immunològica al gluten podria significar un canvi radical en la qualitat de vida dels pacients, oferint-los una alternativa real a la dieta estricta sense gluten.

A mesura que es desenvolupin nous estudis en models més propers a la malaltia humana i es puguin realitzar assaigs clínics, aquesta estratègia terapèutica podria representar un avenç fonamental en el tractament de la celiaquia, millorant tant la salut com el benestar emocional dels pacients.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *