L’aire salat és el nom que associem a l’aroma del mar en les zones costaneres. Però, de què fa olor exactament? La resposta és d’una barreja de sofre, feromones sexuals d’algues i de bromofenol, un compost relacionat amb el iode.
A primera vista, no semblen olors gaire agradables, oi? Però l’aire salat té una aroma que combina aquestes substàncies en quantitats perfectes, creant una fragància gairebé idíl·lica per a molts.
I és que el nostre olfacte respon de manera diferent no només als diversos compostos, sinó també a les diferents concentracions d’una mateixa substància. El sofre, per exemple, fa olor d’ou podrit en grans quantitats, però en concentracions baixes, com les que es troben al mar, evoca l’aroma de les maresmes.
D’altra banda, l’olor d’algues es produeix durant la seva reproducció sexual, ja que alliberen feromones sexuals. Aquestes substàncies, anomenades dictyopteris, són partícules volàtils que es difonen tant per l’aigua com per l’aire, barrejant-se amb el sofre i dotant el mar d’aquesta olor tan màgica.
Finalment, el bromofenol és el culpable del sabor i l’olor “marina” que tant ens agrada del marisc i els peixos. Però, sabies que en concentracions altes, aquest compost és el que dona aquella aroma i gust característics del iode? Això podria explicar per què les gambes i altres crustacis, plens de bromofenol, de vegades tenen aquell regust que ens recorda el iode i per què els peixos i mariscs són els aliments més rics en iode. Diries que no a un bon plat de marisc, ara que coneixes el secret del seu sabor únic?
Deixa un comentari