Existeix la leishmaniosi humana?

Escrit per


La leishmaniosi és una malaltia causada pels protozous del gènere Leishmania. Es transmet per la picada de mosquits infectats, que s’infecten quan piquen sobretot els gossos, ja que en són un dels seus principals reservoris.

Els protozous són organismes unicel·lulars, amb un nucli i citoplasma. Tots ells es troben al sòl, entorns humits, tant en aigües salades com dolces, o bé sent paràsits d’altres éssers vius

A Europa, els trobem a la majoria dels països de la conca mediterrània. A Espanya en predomina l’espècie Leishmania Infantum. Les femelles dels mosquits, especialment les del gènere Phlebotomus Perniciosus i Phlebotomus Ariasi, en són els principals vectors cap a l’ésser humà. 

Es presenten diverses formes de leishmaniosi, entre les quals destaquen la visceral i la cutània. La forma cutània provoca lesions a la pell, mentre que la forma visceral afecta òrgans interns com la melsa i el fetge. Els símptomes inclouen febre, pèrdua de pes i augment de la mida de la melsa i el fetge. Té tractament i cura en persones no immunodeprimides. 


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *