Què és la fibromiàlgia?

Escrit per


Mayte Serrat López

La fibromiàlgia (FM) és una entitat complexa caracteritzada per dolor musculoesquelètic crònic generalitzat i, entre molts altres símptomes, per fatiga, rigidesa, problemes de son, ansietat, depressió i dificultats cognitives (problemes de memòria, concentració, etc.) que empitjoren l’evolució de la malaltia. Pot arribar a ser molt invalidant i afectar l’esfera biològica, psicològica, social i laboral, ocasionant un fort impacte en la vida diària de les persones que pateixen aquesta malaltia. El seu caràcter multidimensional fa que requereixi un abordatge des de diferents disciplines que suposa un gran repte per a científics i clínics.  

Actualment, un 20% de la població mundial pateix dolor crònic i es considera que l’FM és un dels diagnòstics més freqüents.

Un 20% de la població mundial pateix dolor crònic i es considera que la fibromiàlgia és un dels diagnòstics més freqüents

Durant l’últim segle, l’FM ha estat definida i categoritzada de diferents maneres. Actualment, és una entitat clínica reconeguda, però, tot i els esforços d’una part dels estaments polítics, professionals i socials, l’FM continua sent una malaltia sense suficient visibilitat, molt qüestionada (dubtant, fins i tot, de la seva existència), estigmatitzada, controvertida, molt poc reconeguda i acceptada. A més a més, suposa enormes costos tant directes (atenció mèdica, prescripció de medicaments) com indirectes (absentisme laboral, pèrdua de treball, etc.) que suposen una despesa mundial d’11.000 milions a l’any.

Al llarg del temps hi ha hagut i continuen havent-hi diferents criteris per al diagnòstic de l’FM. Fins que no s’avanci en l’estudi de la fisiopatologia i es puguin determinar uns biomarcadors (indicadors biològics que ens ajuden a entendre la salut i la malaltia dels éssers vius), la base del diagnòstic continuarà sent subjectiva i continuarà sense haver-hi un consens unànime sobre els criteris a utilitzar.

Moltes vegades la fibromiàlgia és diagnosticada només quan s’han descartat totes les altres patologies, generant controvèrsia i inseguretat en l’àmbit assistencial

Això fa que moltes vegades l’FM sigui diagnosticada només quan s’han descartat totes les altres patologies, generant controvèrsia i inseguretat en l’àmbit assistencial i fent que el seu diagnòstic sigui un dels més qüestionats internacionalment.

Aquesta incertesa podria portar a un excés de medicalització, a realitzar investigacions innecessàries i fomentar la poca credibilitat entre els mateixos professionals sanitaris. A més, crea una confusió en la mateixa persona, tenint la sensació que s’utilitza el diagnòstic de FM com a últim recurs i que determina el seu historial clínic, atribuint sempre a l’FM qualsevol altre dolor i passant per alt o endarrerint el diagnòstic i correcte tractament d’una altra patologia.

Mayte Serrat López, investigadora en fibromiàlgia


4 respostes a «Què és la fibromiàlgia?»

  1. María José

    M’agradaria saber si estan col.laborant els estudiosos de la Covid persistent amb els que estudien la fibromiàlgia, ja que tenen molts símptomes en comú, així com amb l’hipotiroidisme subclínic. Gràcies.

  2. Núria Coll Bonfill (Directora de 7Ciències)

    Sí, els investigadors tenim en compte les diferents malalties, des de la covid, la síndrome de fatiga crònica, encefalitis, miàlgia, etc. Tot i que cal tenir en compte que la FM comparteix molts símptomes amb moltíssimes altres malalties reumatològiques i no reumatològiques així que cal diferenciar-les i fer recerca de cada una, tenint en compte totes les comorbiditats i simptomatologia compartida però amb identitat clínica pròpia. Mayte

  3. Maria Mercè

    Per que des d’Atenció Primària no ens deriven al reumatoleg o similar?

  4. Núria Coll Bonfill (Directora de 7Ciències)

    Hi ha algunes raons per les quals els metges d’atenció primària haurien de gestionar la fibromiàlgia en lloc de derivar els pacients al reumatòleg:

    Ampli coneixement de les malalties musculoesquelètiques: Els metges d’atenció primària reben formació en el diagnòstic i tractament de diferents malalties. Haurien de tenir els coneixements necessaris per identificar i gestionar la fibromiàlgia.

    Gestió integral del pacient: Els metges d’atenció primària es dediquen a proporcionar una atenció integral als seus pacients, haurien de conèixer la complexitat de les malalties i fer el seguiment individualitzat de cada persona.

    Limitacions de recursos: Els reumatòlegs poden tenir llistes d’espera llargues o estar reservats per als pacients de més severitat i comorbiditats que requereixin una atenció més especialitzada. Derivar totes les persones amb fibromiàlgia al reumatòleg podria sobrecarregar aquests especialistes i allargar el temps d’espera.

    Enfocament multidisciplinari: El tractament de la fibromiàlgia sovint requereix un enfocament multidisciplinari que pot incloure fisioteràpia, psicoteràpia i altres intervencions. S’hauria de coordinar aquestes teràpies i assegurar-se que la persona rebi l’atenció adequada des de l’atenció primària.

    Tot i això, si tens dubtes sobre el teu diagnòstic o no estàs satisfet amb el tractament proporcionat pel teu metge d’atenció primària, sempre pots sol·licitar una segona opinió o demanar una derivació al reumatòleg per a una avaluació més especialitzada. Mayte

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *