Gestió i tractament de la fibromiàlgia: algunes recomanacions

Escrit per


Mayte Serrat López

Actualment, no es coneix un tractament que sigui curatiu d’aquesta malaltia tan complexa, la fibromiàlgia (FM), i l’objectiu principal és la millora de la funcionalitat i qualitat de vida, dissenyant programes específics en funció de la intensitat dels símptomes i les comorbiditats de cada persona. Una malaltia tan complexa i amb tanta simptomatologia diferent com és la FM requereix un enfocament multidisciplinari i d’un equip de professionals sanitaris coordinats per a donar la major i millor assistència possible a la persona, seguint un model d’atenció basada en la persona sota el principi de decisions compartides.

Tot i que les guies clíniques existents no han arribat a un consens sobre quines haurien de ser les principals recomanacions, com a indicacions generals s’haurien de prioritzar els abordatges no farmacològics. Aquests haurien d’incloure, com a mínim, un programa d’educació i un programa d’exercici físic terapèutic, a més de poder incloure la Teràpia Cognitiva-Conductual (TCC) o un altre abordatge psicològic. 

La teràpia Fibrocamina basada en educació en ciència del dolor, exercici terapèutic, teràpia cognitiva-conductual i mindfulness ha demostrat la seva eficàcia per al tractament de la FM

La teràpia FIBROWALK (Fibrocamina) basada en educació en ciència del dolor, exercici (o moviment) terapèutic, TCC i mindfulness ha demostrat en diferents estudis la seva eficàcia per al tractament de la FM. La base d’aquesta teràpia es fonamenta en l’estudi Delphi de consens entre investigadors internacionals on l’abordatge del dolor crònic no oncològic hauria de basar-se en aquests tres pilars: educació, teràpia física i psicologia. És una teràpia que inclou la millor evidencia científica fins a l’actualitat i ajuda a poder iniciar un camí per a intentar millorar la funcionalitat i la qualitat de vida. 

És una teràpia que ajuda en el procés de comprensió, acceptació, gestió i acompanyament a les persones que pateixen aquesta malaltia i als seus familiars. És important assenyalar que cada persona és diferent, amb simptomatologia molt diversa i que les causes de la malaltia no estan ben establertes, per tant, aquestes possibles millores es donen en diferents graus i no sempre s’aconsegueixen. És molt necessari i urgent continuar investigant les causes de la malaltia i com millorar els abordatges i l’atenció que englobin la complexitat i la diversitat de la simptomatologia present en aquesta malaltia tan devastadora en totes les esferes de la vida de les persones que la pateixen.

Mayte Serrat López, investigadora en fibromiàlgia


8 respostes a «Gestió i tractament de la fibromiàlgia: algunes recomanacions»

 1. ANNA M

  gràcies per la informació

 2. Rosa María Sassanelli

  Gracias Mayte,por ayudarnos y darnos herramientas para comprender esta enfermedad, LA FIBROMIALGIA.

 3. emilia santiago de la rosa

  estoy de acuerdo en que cada persona tenemos grados diferentes y no a todas nos funciona bien lo mismo

 4. Dulce Muñoz Expósito

  Esta terapia es muy completa. Y aunque en mi caso, no puedo decir que haya mejorado ( o por lo menos no las expectativas que yo tenia) si me ha servido para entender la enfermedad , para entender de donde y porqué siento ese dolor y la fatiga constante y herramientas para intentar combatirla, para saber que no estamos sol@s… y que se nos tiene en cuenta en la medicina y en los estudios … aún falta mucho, pero es un comienzo .
  No es fácil convivir y tener una vida de trabajo, hogar ,hijos etc… teniendo esta enfermedad.
  Muchas gracias por dejarme ser parte de esta terapia .

 5. Maria Isabel

  con está terapia he comprendido mucho mejor está enfermedad y al mismo tiempo tiempo realizando los ejercicios de respiración y relajación y el caminar han aminorado mis brotes. gracias por vuestra ayuda y comprensión.

 6. Marta

  Molt Bona professional i investigadora!

 7. Maria Reyes Milán

  la terapia me ha ido muy bien en poder relacionarme con gente y al aire libre me ha cambiado muchoy perdido miedo y vergüenza porque hay muchas personas con fibromialgia cada una diferente gracias doctora Maite mil gracias 😊 🌟🌟🌟🌟❤️❤️❤️

 8. Natalia

  Gracias x la investigación 💜

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *