Actualment, no es coneix un tractament que sigui curatiu d’aquesta malaltia tan complexa, la fibromiàlgia (FM), i l’objectiu principal és la millora de la funcionalitat i qualitat de vida, dissenyant programes específics en funció de la intensitat dels símptomes i les comorbiditats de cada persona. Una malaltia tan complexa i amb tanta simptomatologia diferent com és la FM requereix un enfocament multidisciplinari i d’un equip de professionals sanitaris coordinats per a donar la major i millor assistència possible a la persona, seguint un model d’atenció basada en la persona sota el principi de decisions compartides.
Tot i que les guies clíniques existents no han arribat a un consens sobre quines haurien de ser les principals recomanacions, com a indicacions generals s’haurien de prioritzar els abordatges no farmacològics. Aquests haurien d’incloure, com a mínim, un programa d’educació i un programa d’exercici físic terapèutic, a més de poder incloure la Teràpia Cognitiva-Conductual (TCC) o un altre abordatge psicològic.
La teràpia Fibrocamina basada en educació en ciència del dolor, exercici terapèutic, teràpia cognitiva-conductual i mindfulness ha demostrat la seva eficàcia per al tractament de la FM
La teràpia FIBROWALK (Fibrocamina) basada en educació en ciència del dolor, exercici (o moviment) terapèutic, TCC i mindfulness ha demostrat en diferents estudis la seva eficàcia per al tractament de la FM. La base d’aquesta teràpia es fonamenta en l’estudi Delphi de consens entre investigadors internacionals on l’abordatge del dolor crònic no oncològic hauria de basar-se en aquests tres pilars: educació, teràpia física i psicologia. És una teràpia que inclou la millor evidencia científica fins a l’actualitat i ajuda a poder iniciar un camí per a intentar millorar la funcionalitat i la qualitat de vida.
És una teràpia que ajuda en el procés de comprensió, acceptació, gestió i acompanyament a les persones que pateixen aquesta malaltia i als seus familiars. És important assenyalar que cada persona és diferent, amb simptomatologia molt diversa i que les causes de la malaltia no estan ben establertes, per tant, aquestes possibles millores es donen en diferents graus i no sempre s’aconsegueixen. És molt necessari i urgent continuar investigant les causes de la malaltia i com millorar els abordatges i l’atenció que englobin la complexitat i la diversitat de la simptomatologia present en aquesta malaltia tan devastadora en totes les esferes de la vida de les persones que la pateixen.
Mayte Serrat López, investigadora en fibromiàlgia
Deixa un comentari