Referents Km 0

Escrit per


Judit Sánchez

Anys 60. Virgínia (EUA). Ens trobem a l’inici de l’època daurada de la carrera espacial. Un moment en què homes com John Glenn o Neil Armstrong omplen els titulars dels diaris de l’època i que, actualment, encara recordem. 

És obvi pensar que, darrere de les seves exitoses missions, s’amagava un gran equip. 

El que és menys obvi, considerant l’època, és que dins d’aquest equip van destacar tres dones afroamericanes brillants per sobre de la resta d’homes. Unes “calculadores humanes” imprescindibles en molts projectes de la NASA, però que, igual que altres científiques de la història, van quedar fora dels titulars. 

Parlo de Katherine G Johnson, Dorothy Vaughan i Mary W Jackson.

Unes dones que, tot i haver viscut un context polític i social intens, van lluitar contra els estereotips de l’època i van convertir-se en les primeres dones afroamericanes en treballar com a científiques a la NASA. 

És important fer-nos visibles perquè hi som, i perquè som necessàries per crear referents properes i accessibles

Ser la primera dins d’una disciplina masculinitzada et converteix en una heroïna. Una referent en majúscules. El problema està quan creiem que els conceptes “referent” i “heroïna” han d’anar sempre agafats de la mà. Les “heroïnes” són uns éssers llunyans, poc terrenals i fora de l’abast de moltes de nosaltres. En canvi, totes podem ser la científica referent d’algú. Per sort, avui dia, les dones que ens dediquem a la ciència i la tecnologia tenim vides i històries molt diverses, que no necessàriament encaixaren en un guió de pel·lícula (i de fet, d’això es tracta). Per tant, és important fer-nos visibles perquè hi som, i perquè som necessàries per crear referents properes i accessibles. Aquest missatge és el que moltes entitats estem intentant fer arribar a la societat, i Eduscopi és una d’elles. 

Continuarem treballant per visibilitzar a totes aquelles científiques que s’han guanyat l’etiqueta d’heroïnes i també donar veu a aquelles referents de proximitat

Eduscopi estem conscienciades en acabar amb els estereotips sobre la ciència i fomentar la inclusió i la perspectiva de gènere en la comunicació científica. Creiem que la ciència ha d’estar a l’accés de tothom i per fer-ho, introduïm aquesta idea a diversos projectes durant els 365 dies de l’any. 

Durant la nostra trajectòria, hem apropat a tota mena de públics i escenaris, el paper de la dona en la ciència. Per exemple, als centres escolars (100tífiquesInspiraSTEAMRecerConnectacientífiques en joc), a les biblioteques, i fins i tot a llocs on mai pensaríem que la ciència pogués arribar, com és el transport públic o els mercats municipals. En totes aquestes propostes s’ha parlat de dones invisibilitzades durant la història de la ciència o bé, s’ha donat veu a dones científiques properes. 

Malgrat tots els passos realitzats, encara ens queda molt camí per recórrer. Per això, des d’Eduscopi, continuarem treballant per visibilitzar a totes aquelles científiques que s’han guanyat l’etiqueta d’heroïnes i també donar veu a aquelles referents de proximitat. 

Aquest 11 de febrer és per a totes nosaltres: per a totes aquelles científiques que no s’imaginaven que ho serien, aquelles que van lluitar per ser-ho i aquelles que ho seran en un futur. 

Judith Sánchez, Dra. en Neurociències


Una resposta a «Referents Km 0»

  1. Angels

    Interessantíssim article!
    Gràcies per compartir coneixements i per donar visibilitat, tant a les científiques d’ara, com recolzament a totes les que vindran.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *