Càncer

Escrit per


Hi ha relats personals que es despleguen darrere d’algunes pintures, i algunes d’aquestes estan vinculades a malalties. Aquest és el cas del retrat titulat “Càncer”, creat per l’artista Agustín de la Cruz.

En aquesta obra, l’autor ha representat una dona sense cabells envoltada d’un conjunt de cercles que, segons la perspectiva, poden revelar formes i rostres diferents. Però la profunda expressió artística d’aquest retrat pren un sentit especial quan es coneix la història personal de l’artista.

És important tenir en compte que no tots els tractaments contra el càncer provoquen pèrdua de cabells, i que és un efecte secundari temporal

El 2004, la germana del pintor va perdre la vida a causa d’un càncer, una metàstasi que va arribar fins al cervell. Això afegeix una dimensió emotiva i íntima a l’obra, ja que es converteix en una manera de l’artista d’expressar les seves pròpies emocions davant d’aquesta pèrdua.

Tanmateix, la representació de la dona sense cabells en el retrat suscita la pregunta: ¿per què els malalts de càncer perden els cabells?

‘Càncer’, de l’artista Agustín de la Cruz. [Foto: Agustín de la Cruz]

La pèrdua dels cabells en malalts de càncer va sovint lligada al tractament, i molt especialment a la quimioteràpia.

La quimioteràpia implica l’ús de fàrmacs per destruir les cèl·lules canceroses o prevenir-ne el creixement, matant sobretot les cèl·lules que es divideixen. Aquest tractament no diferencia entre cèl·lules canceroses i cèl·lules sanes que es divideixen ràpidament, com les cèl·lules del fol·licle pilós. Això provoca la pèrdua de cabells en àrees com el cuir cabellut.

És important tenir en compte que no tots els tractaments contra el càncer provoquen pèrdua de cabells, i que és un efecte secundari temporal. Els cabells solen tornar a créixer després que finalitza el tractament.

Dra. Núria Coll Bonfill, divulgadora científica i directora de 7Ciències


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *