Claude Monet, pintor impressionista, va capturar la bellesa del Parlament de Londres en una sèrie de pintures fetes des del 1900 al 1904. Però, més enllà de ser simplement una obra d’art, aquesta sèrie de Monet ofereix una finestra cap a l’astronomia forense, una disciplina que ens permet viatjar en el temps a través de la pintura. L’astronomia forense és el mètode que utilitza els fenòmens astronòmics registrats per identificar la localització i la data en què es va pintar una obra d’art.
En el cas de Monet, els seus quadres dedicats al Parlament de Londres van ser analitzats amb detall fent servir aquesta metodologia. Mitjançant la comparació de la posició del sol en cada pintura amb els registres del moviment solar durant la seva estada a la ciutat, els investigadors van poder identificar exactament des d’on va pintar Monet algunes de les seves obres. Conclouen que van ser pintades des dels balcons de l’Hotel Savoy, on el pintor es va allotjar, mentre que d’altres van ser realitzades des d’una terrassa de l’Hospital Saint Thomas.
A més de revelar els secrets de la localització de les pintures, les obres de Monet també ofereixen informació de la boira londinenca d’aquella època. La meticulositat amb què Monet va representar els colors i les tonalitats de l’atmosfera ens proporciona evidències de la composició de la boira. Aquests colors estan influïts pel nivell específic de dispersió i difracció de la radiació solar, que varia segons la naturalesa de les diferents partícules que formen la boira. Des del color negre, passant pel verd ampolla, una varietat de grocs, el color marró intens, un simple gris o una cortina de fum de color xocolata negra.
En resum, les obres de Monet ens recorden que, a vegades, les respostes als enigmes científics poden estar ocults en llocs inesperats, com ara els detalls d’un quadre impressionista.
Dra. Núria Coll Bonfill, divulgadora científica i directora de 7Ciències
Deixa un comentari