Els sis dits de Rafael

Escrit per


Durant el Renaixement italià, el pintor Raffaello Sanzio, Rafael, va sorprendre amb la representació de persones amb un dit addicional. La seva obsessió per la perfecció era ben coneguda, i el fet que alguns dels seus personatges apareguessin amb sis dits no va passar desapercebut.

Durant anys, alguns estudiosos han especulat que aquesta peculiaritat podria haver estat un reflex de la pròpia anatomia de Rafael, dotat amb sis dits. Plantegen la possibilitat que, en incorporar-los als seus protagonistes, estigués mostrant una part de si mateix en les seves creacions.

Però, independentment de les raons subjacents, la polidactília representa, simplement, una condició genètica, sigui hereditària o “de novo”, que es caracteritza per la presència excessiva de dits a les mans o als peus d’una persona. En lloc dels cinc dits habituals, una persona amb polidactília pot presentar sis o més dits en una o en ambdues extremitats. La severitat d’aquesta condició pot variar àmpliament: des de dits addicionals petits i rudimentaris fins a formacions completes amb ungles i articulacions.

Una persona amb polidactília pot presentar sis o més dits en una o en ambdues extremitats

La formació dels dits està regulada per diversos gens, entre els quals en destaca un: el gen Sonic hedgehog. A través de complexos processos, aquesta proteïna determina l’orientació i la diferenciació de les extremitats i els dits. Anomalies en la seva difusió poden ser responsables de diverses malformacions, entre elles la polidactília. Les mutacions en gens reguladors d’aquest gen també poden afectar la quantitat de proteïna funcional disponible per al desenvolupament normal, contribuint a les diferents manifestacions de la polidactília. A més de la Sonic hedgehog, altres gens com PITX1 o ZNF141, també relacionats amb la formació d’extremitats, també poden influenciar-hi. A més, la polidactília pot esdevenir un fenotip (característiques externes d’un caràcter genètic) d’alerta i estar associat a diverses malalties o síndromes, com ara la síndrome de Lawrence-Moon-Biedl, la distròfia toràcica asfixiant, o la síndrome de Carpenter, entre d’altres.

Les dues obres que ens permeten veure millor aquest sisè dit són la Madonna Sixtina i Les Esposalles de la Verge. Podeu trobar el sisè dit a cadascuna de les obres?

Retall del quadre de Les Esposalles de la Verge de Rafael. [Foto: Miguel H. cuesta].

Retall del quadre de La Madonna Sixtina de Rafael.

2 respostes a «Els sis dits de Rafael»

  1. Joan-Pau RUBIES

    Al quadre de les esposalles de la verge la reproducció no ens deixa veure els peus, que és on es dona un possible sisè dit petit del peu de Sant Josep. Pel que fa al quadre de la madonna sistina, el sisè dit de la mà estesa del papa és una il·lusió òptica, n’hi ha prou amb engrandir la imatge per a veure que el suposat sisè dit de fet és la mà. Rafael mai no va pintar una má amb sis dits. El tema dels dits del peu és més complicat, sovint sembla haver-hi un sisè dit petit, però sense ungla.

  2. Núria Coll Bonfill (Directora de 7Ciències)

    Gràcies pel comentari i buscar els sis dits. El que vol reflectir l’article és el joc que va fer Rafael amb la pintura dels dits, ja siguin sencers, rudimentaris (sense ungla o parcials)… per explicar la polidactília. Una anomalia genètica amb molts orígens i diferents fenotips i més comuna del que ens pensem.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *