DesCobertes amb història


  • Albert el Gran: un pioner de l’esperit crític i la recerca empírica 

    Albert el Gran: un pioner de l’esperit crític i la recerca empírica 


    “La tasca de la ciència natural no és simplement acceptar el que ens diuen, sinó investigar les causes de les coses naturals”. Pensaments com aquest, atribuït a sant Albert, són els que han portat a declarar aquest dominic, nascut a l’actual Alemanya, el patró de la ciència i els científics. Superat ja fa anys el…

  • Un error de traducció causa la febre dels marcians

    Un error de traducció causa la febre dels marcians


    L’any 1877 la trajectòria de Mart va fer que el planeta vermell s’apropés extraordinàriament a la Terra, incentivant així el seu estudi científic. Es van descobrir, per exemple, els dos satèl·lits de Mart, i, sobretot, l’astrònom italià Giovanni Schiaparelli va cartografiar amb tot detall la superfície del planeta vermell. Schiaparelli, que era director de l’Osservatorio…

  • D’Alexandria a Toledo passant per Bagdad: el viatge del coneixement a l’Europa Medieval

    D’Alexandria a Toledo passant per Bagdad: el viatge del coneixement a l’Europa Medieval


    Toledo, 1175. El traductor Gerard de Cremona ha trobat finalment el que feia trenta anys que cercava: l’Almagest, de l’àrab al-magisti, “el més gran llibre”, el tractat astronòmic més complet de l’antiguitat. Com havia fet amb altres obres, Cremona va traduir l’Almagest al llatí, de forma que es poguessin introduir així els seus coneixements a l’Europa…

  • Els orígens clàssics del mal humor

    Els orígens clàssics del mal humor


    A partir del segle V aC, els metges cultes que seguien el corpus de coneixement hipocràtic es van estendre pel Mediterrani. Aquests metges eren professionals que cobraven directament als seus clients, amb uns preus que variaven segons la reputació. A vegades, els governs de les polis, les ciutats greges, pagaven un sou a un metge…

  • Els filòsofs de la malaltia 

    Els filòsofs de la malaltia 


    Mentre el culte a Asclepi s’estenia pel món hel·lènic, cap al segle V aC van anar sorgint un seguint de noves formes d’aproximar-se a la malaltia i a la seva curació. Som molt lluny de la medicina moderna, però podem parlar en certa manera d’una medicina científica o, si més no, d’una medicina culta. Culta…

  • Asclepi, el déu grec de la medicina 

    Asclepi, el déu grec de la medicina 


    “Erasippe de Kaphy va dormir al temple i va somiar que el déu li feia un massatge a l’estómac, la besava i li oferia una copa que contenia un fàrmac. El déu li va ordenar que se la begués i ella després va vomitar. Quan l’endemà es va despertar, va veure que havia vomitat i…

  • Les tauletes són més antigues del que ens pensem

    Les tauletes són més antigues del que ens pensem


    Fa més de cinc mil anys, en el territori conegut com a Mesopotàmia, entre els rius Èufrates i Tigris, a l’actual Iraq, va aparèixer la que és considerada una de les escriptures més antigues del món: la cuneïforme. L’escriptura cuneïforme es diu així perquè utilitzava un tascó sobre les anomenades “tauletes”, que tenien una forma similar a les actuals electròniques, però que eren d’argila. S’hi escrivia mentre la tauleta encara estava humida i, si es…

  • Els orígens de la ciència

    Els orígens de la ciència


    Quin és l’origen de la ciència? Una pregunta de difícil resposta. Depèn de com definim “ciència”, de què entenem històricament com a ciència. Si considerem ciència només allò que segueix l’experimentació i el mètode científic, en tenim un origen aparentment clar en el segle XVII, en l’anomenada Revolució Científica dels segles XVI-XVII. Aquesta resposta, però,…

  • L’arròs de secà

    L’arròs de secà


    Excavar en l’origen de les paraules és sovint també excavar en la seva història. Paludisme prové del grec palus, “llacuna”, mentre que malària ho fa de l’italià malària, “aire dolent”. Fa tres-cents anys, el segle XVIII, seguint la “teoria miasmàtica”, els estudiosos creien que la malària es propagava pels miasmes, una mena d’«aires pestilents» que,…

  • L’ADN: El llibre de la vida

    L’ADN: El llibre de la vida


    L’àcid desoxiribonucleic, també conegut com a ADN, és una molècula essencial que conté les instruccions genètiques per al desenvolupament i el funcionament dels éssers vius. Podem dir que és el llibre de la vida, ja que guarda totes les instruccions per a la formació i el funcionament dels organismes. Quina mida té l’ADN? Una característica…