ReCerquem
-
La grip aviària als Estats Units: un toc d’alerta per a la salut global
Un pacient de més de 65 anys amb afeccions mèdiques preexistents s’ha convertit en la primera víctima mortal de la grip aviària als Estats Units, segons van confirmar el Departament de Salut de Louisiana i el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC). L’home, infectat amb el virus H5N1 després d’estar en…
-
Els efectes dels microplàstics al cos humà: una herència silenciosa
L’any 2018, una forta pluja va provocar l’arrossegament de milions de fragments de plàstic fins a la platja de la Pineda, a Vila-seca (Tarragonès). Pocs mesos més tard, l’ONG ambiental Good Karma Projects va identificar que aquesta platja acumulava entre 30 i 90 milions de microplàstics, fet que la va situar, segons l’organització, com la…
-
Quan la por ens parla
La por, segur que tots l’heu experimentat alguna vegada. Aquella sensació que accelera el cor, tensa els músculs i ens fa estar alerta. Però, què és realment la por? Podríem definir-la com un instint bàsic que ens protegeix del perill, un mecanisme de supervivència que ens prepara per lluitar o fugir davant d’una amenaça. Pot…
-
Els secrets del planeta vermell
Mart, el planeta vermell, ha despertat la imaginació de generacions senceres. Amb el seu paisatge aspre i polsós, tacat per l’òxid de ferro —el que sembla que li confereix la seva característica tonalitat rogenca—, Mart ha estat un símbol tant de misteri com d’inspiració per a la ciència i la cultura popular. Conegut des de…
-
Activant les nostres pròpies defenses contra el càncer
El cirurgià William Coley, l’any 1890, va diagnosticar un tumor extremadament agressiu a una jove de Nova York. Tot i amputar la part afectada del seu braç, la pacient va morir pocs mesos després. El metge, decidit a trobar una manera de millorar el tractament del càncer, va començar a estudiar altres casos mèdics similars…
-
Les meduses: les noves reines dels oceans
La nit del 10 de desembre de 1999, l’illa filipina de Luzon, que alberga la capital Manila i uns 40 milions de persones, va quedar sobtadament a les fosques. No va ser un cop d’estat, com es va pensar inicialment. Van ser meduses. Una multitud de meduses havia estat aspirada a les canonades de refrigeració…
-
És temps de dietes. El pa engreixa?
Molts respondrien afirmativament. Tots convindrem també, que el pa ha estat un aliment bàsic en moltes cultures al llarg de la història, i la seva relació amb l’obesitat és complexa. De fet, el pa és una font important de carbohidrats essencials per a la nostra supervivència. La transformació del pa dins el cos Quan mengem…
-
Primavera: la histamina entra en joc
Durant la primavera, la temporada per excel·lència de les al·lèrgies, la histamina emergeix com una de les protagonistes. Avui, aprofundirem en el seu paper dual dintre del sistema immunitari. La histamina és una molècula de senyalització clau, és a dir, envia missatges entre les cèl·lules i pot ser una aliada per al nostre benestar. Per exemple,…
-
La nostra herència neandertal
La història de l’ésser humà és un mosaic de diversitat i interconnexió entre diferents espècies d’homínids que van poblar la Terra al llarg de milions d’anys. Entre aquestes espècies, hi destaquen particularment l’Homo sapiens, els Homo denisova i els Homo neanderthalensis. Cadascuna d’aquestes espècies ha deixat una empremta distintiva en la història evolutiva de la humanitat, contribuint a…
-
Conseqüències de la sequera
Es calcula que el conjunt de boscos del món emmagatzemen una quantitat significativa del carboni del planeta i absorbeixen bona part de les emissions de diòxid de carboni resultat de l’activitat humana. Els boscos són un element clau per al benestar del nostre planeta. Tanmateix, el canvi climàtic està posant-los en perill. Les cada vegada més…